Zazpi bitxikeria Ramadanari buruz, musulmanen hilabete sakratua
Atzo hasi zen Ramadana, mundu osoko erlijio musulmaneko mila milioi pertsona baino gehiagorentzat oso data berezia

Zazpi bitxikeria Ramadanari buruz, musulmanen hilabete sakratua
- Urtero galdera berberak egiten dira ramadanaren praktikari buruz. Horregatik, oinarrizko datu batzuk eskaintzen dizkizugu islamaren hilabete sakratuena ezagutzeko:
- Ramadanak K.a. 610. urtean Gabriel aingerua Mahoma profetari agertu izana oroitzen du, Koranaren lehen manifestazioa erakusteko.
- Ilargi-egutegi islamikoaren bederatzigarren hilabetean hasten da, ilargi gorakorra lehen aldiz ikusten denean. Aurten, martxoaren 10ean hasi eta apirilaren 9an amaituko da.
- Eguzkiaren orduetan ezin da ezer jan edo edan, erretzeko eta sexu-harremanak izateko abstentziora hedatuz, pentsamendu desatseginak, gezurrak eta portaera ez-moralak barne. Horrela, baraualdi honek gorputza eta arima garbitzen ditu.
- Ez da beharrezkotzat jotzen baraualdia hurrengo pertsonek egitea: haur txikiek, haurdun dauden edo bularra ematen ari diren edo hilekoa duten emakumeek, eta osasun-arazoak dituztenek.
- Iftar eguneko baraualdia apurtzeko erabiltzen den gaueko bazkaria da. Tradizionalenak honako hauek hartzen ditu barne:
-Harira zopa, mlawi moduko ogiekin batera.
-Briouat, haragiz, arrainez edo barazkiz betetako hostoreak.
-Tabule entsalada.
-Qatayef postre tradizionalenetako bat da.
-Ura, tea edo kafea janariekin batera.
- Hilabetea amaitu baino lehen, Zakat delakoa egiten da, islamaren bost oinarrietako hirugarrena, hau da, behar handiena duten pertsonei laguntzeko janari edo elikagai kantitate bat ematea.
- Eid-Al-Fitr edo Ramadanen amaiera oso egun garrantzitsua da, komunitatean bizi da eta desio onak partekatzen dira.
Horrez gain, Koldo Mitxelena Kulturunearen Liburutegiko katalogoan Ramadani buruz dauden dokumentuak ezagutzera gonbidatzen zaituztegu.
Horietako batzuk nabarmenduko ditugu: